Indien u antibiotica gebruikt om een bacteriële infectie te bestrijden, kan dit verscheidene bijwerkingen hebben.
Zoals elke andere medicatie heeft antibiotica ook een keerzijde en een zeer grote inpakt op het lichaam. Het grootste nadeel is dat we met z'n allen (zowel mens als dier) te snel en te veel antibiotica gebruiken en dit tot antibioticaresistentie zal leiden. De bedoeling van (breedspectrum) antibiotica is om alle bacteriën te doden en dus ook diegene die we nodig hebben om in optimale gezondheid. Dit kan leiden tot een verstoorde darmflora (dysbiose) en beschadiging van de darmwand , hierdoor kan een verlaagde weerstand ontstaan wat het lichaam dus gevoelig maakt voor (her)infecties. Het is dus verstandig om hier kritisch mee om te springen!
We zijn bezaaid met bacteriën. Wetenschappers geloven dat elke van ons zo'n honderd biljoen bacteriën op en in ons lichaam leven.
Onderzoek toont aan dat we deze bacteriën, probiotica, nodig hebben om ons lichaam optimaal te laten functioneren en gezond te blijven.
Daarom is het belangrijk om deze goeie bacteriën, probiotica, dagelijks te voeden met voedingsvezels, prebiotica.
Deze vezels zorgen ervoor dat deze bacteriën kunnen koloniseren en worden in de dikke darm afgebroken tot kortketenige vetzuren. Deze stoffen zorgen ervoor dat er meer verscheidene soorten goede darmbacteriën blijven bestaan in onze darmflora.
Prebiotica beschermt ook de darmwand, waardoor we een hogere en alerte immuunrespons blijven behouden en ons dus beschermt tegen (her)infecties.
Het is dus afhankelijk van uw dieet of u een pro- en/of prebioticum, als Herbofidus en/of Herbo Muco Flora, langdurig nodig heeft.
Er zijn deskundigen die de combinatie aanraden, dit met de reden dat de extra goede darmbacteriën mee helpen de infectie te bestrijden en dat deze bacteriën tegelijkertijd opnieuw aangevuld worden en de schade beperken aan het darmepitheel. Ook met het doel om de bijwerkingen van antibiotica, zoals diarree bijvoorbeeld, die u kan ondervinden, te verzachten. Toch is er discussie over dit onderwerp van gelijktijdig gebruikt. Het is belangrijk dat het probioticum verschillende stammen bevat en ook de juiste (dagelijkse) dosis moet hiervoor bepaald worden. Het kan daarom absoluut geen kwaad om tijdens een antibioticakuur een pre- en probioticum te gebruiken. Alleen is het moeilijk om in deze situatie een dosering te bepalen. Daarom verwijzen we liever naar uw behandelende arts of therapeut voor deskundig advies indien u reeds wenst te starten met een pro- en prebioticum tijdens een antibioticakuur.
Alle deskundigen zijn het wél erover eens dat na elke antibioticakuur enkele weken tot, in sommige gevallen, zelfs maanden, een probioticakuur geadviseerd dient te worden. Dit om herinfectie en blijvende verandering in de darmflora te voorkomen.